zdroj: Pardubický kraj

Brandýs nad Orlicí – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil Brandýs nad Orlicí, kde se starostou Romanem Buchtelem řešil mimo jiné sanaci skalního masivu u silnice III/3123 směrem na Pernou, ale také podporu kraje pro další rekonstrukci brandýského koupaliště.

„Řešením skalního masivu u silnice III/3123 se zabýváme de facto rok, kdy po silných deštích došlo k sesuvu kamení a pádu stromů z nestabilního svahu. Proto jsme nejprve svah provizorně zabezpečili, zúžili jízdní profil vozovky a následně řešili ve spolupráci s městem odstranění rizikových kusů skály, tak aby mohl být provoz na silnici bezproblémový. Navíc se prodloužila betonová svodidla na celou délku skály, což v minulosti nebylo,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Do budoucna však bude nutné řešit komplexní zabezpečení a sanaci celého svahu tak, aby k podobným problémům do budoucna nedocházelo. „Stávající sanace má podle geologů dočasný charakter a stabilizuje skálu na přibližně pět let. Proto řešíme další postup, který však bude finančně poměrně náročný a bez externích zdrojů obtížně realizovatelný. Navíc město není vlastníkem celé skály, část vlastní soukromník, proto by bylo nutné jednat také s ním,“ řekl hejtman Netolický.

Ten se setkal také s dobrovolníky, kteří po třech letech uzavření vrátili život brandýskému koupališti. „Jedná se o příkladný komunitní projekt, kdy parta nadšenců a místních patriotů začala pracovat na obnovení kdysi věhlasného koupaliště v Brandýse nad Orlicí, které vzniklo již v roce 1970. Před třemi lety však bylo kvůli unikající vodě zavřeno a začalo pustnout a chátrat. Vzhledem k tomu, že mám k místu i osobní vztah a vnímám jeho přesah do regionu, tak jsme připraveni v rámci našich dotačních programů pomoci s dalšími pracemi na velkém bazénu. Ty by mohli být opět podpořeny také prostřednictvím veřejné sbírky. Cílem je alespoň část prací dokončit před příští letní sezonou,“ sdělil hejtman.

Řeč byla také o opravě stávající hasičské zbrojnice, projektu na fotbalové kabiny. Kraj také v loňském roce jedním milionem korun pomohl k opravě střechy na budově Sokola a letos přes župu pomohl s opravou vytápění. Město také postupně i díky podpoře z Programu záchrany architektonického dědictví Ministerstva kultury ČR opravuje hrad tyčící se na kopci nad městem.