zdroj: coaledu

Letohrad – Nezisková vzdělávací organizace coaledu, z. ú. z Letohradu, ve čtvrtek 6. června uspořádala již šestou letošní přednášku. V kulturním domě Letohrad vystoupil plk. PhDr. Ondřej Moravčík, vedoucí oddělení tisku Policejního prezidia ČR. Od 17:00 do 19:00 vedl interaktivní prezentaci o umělé inteligenci, na kterou dorazilo více než 120 diváků!

Rizika a přínosy umělé inteligence v dnešním světě
Plukovník Ondřej Moravčík v průběhu přednášky představil různé způsoby a moderní metody klamání prostřednictvím AI. Pan Moravčík ale také představil nesporné přínosy umělé inteligence v dnešním světě. „Na mnoha praktických příkladech jsem ukázal, jak vypadá AI manipulace na internetu – weby, sociální sítě, ale také podvodné SMS, které z nás chtějí vylákat finance,“ uvedl Moravčík. „Mezi mnoha zajímavými praktickými příklady byly i nástroje, které lidem pomohou v každodenním osobním, ale i profesionálním životě,“ upozornil.

zdroj: coaledu

Praktické nástroje AI pro každodenní použití?
Jedním z těchto nástrojů je program Prezi, který během několika chvil připraví téměř dokonalou prezentaci. „To, co jsme dříve dělali hodiny, teď můžeme zvládnout za pár minut a věnovat se tak ve volném čase rodině a bez stresu zvládnout všechny pracovní a domácí úkoly,“ dodal Moravčík. Tento nástroj umožňuje efektivní práci a snižuje zátěž spojenou s přípravou prezentací, což má pozitivní dopad na pracovní život i osobní pohodu.

Umělá inteligence v hudbě? Jazzová skladba složená za jednu minutu!
Po první přestávce dvouhodinového bloku přednášky Ondřej Moravčík všechny pobavil složením jazzové skladby a opěvnou sonátou pro Letohrad, kterou vytvořil během jedné minuty. „Opravdu téměř dokonalou skladbu jsem složil během jediné minuty díky umělé inteligenci,“ prozradil Moravčík s úsměvem. Tento praktický příklad ukázal, jak může AI přispět i v kreativních oblastech, jako je hudba.

Hlavní poselství přednášky: Nedůvěřuj a prověřuj!
Jedním z klíčových poselství, které si diváci měli z přednášky odnést, je důležitost ověřování informací! „Na přesné a rychlé zjištění, co je a není pravda v dnešním přesyceném online světě, jsme všichni krátcí,“ zdůraznil Moravčík. „Zjistit, co je dílo umělé inteligence a co je dílo lidského faktoru, bude horší a horší. Neexistuje osvědčený způsob, jak prokouknout lež či pravdu. Důležité je být obezřetný. Proto jsme zvolili poselství ve dvou slovech: Nedůvěřuj a prověřuj!“

Dalším klíčovým bodem přednášky bylo využívání umělé inteligence pro pracovní i osobní záležitosti. „Využití umělé inteligence opravdu doporučuji pro rutinní a zdlouhavé pracovní úkony. Můžeme tím ušetřit hodiny času, snížit stres a být spokojení my i naše celé rodiny,“ má jasno Moravčík. „Co se týká zneužití, zde mám jasné varování – neměli bychom si pomocí AI dělat z lidí legraci, šikanovat je, nebo se pokoušet o podvody! My máme karty v rukách, my sami rozhodneme, jakým směrem AI bude směřovat,“ zdůrazňuje.

Ondřej Moravčík také představil několik nástrojů, které v dnešní uspěchané době pomohou prakticky každému, včetně ChatGPT, Prezi a dalších. Tyto nástroje jsou snadno dostupné a mohou výrazně usnadnit každodenní práci, což je přínosem pro všechny věkové skupiny.

zdroj: coaledu

Zajímavý koutek programování a robotiky
Před a během přednášky v předsálí univerzálního sálu Domu kultury v Letohradě prezentoval lektor coaledu Dominik Petráček kroužky programování a robotiky. Lidé jevili o tento zajímavý koutek zájem, dorazilo i několik dětí s rodiči, na své si přišli i dospělí. Kroužky pro děti od 4. tříd základních škol až po středoškoláky startují na začátku září 2024 se startem nového školního roku. Rodiče mohou pro své děti nebo starší studenti pro sebe rezervovat místa na webu rezervace.coaledu.cz.

Pro více informací a další akce navštivte web coaledu.cz.

Autor TZ: Bc. Filip Červinka