PARDUBICKÝ KRAJ – Hasiči v Pardubickém kraji již evidují první případy požárů grilu. A jelikož je v plném proudu tzv. grilovací sezona, je dobré zapamatovat si a osvěžit si pár dobře míněných rad:
Spotřebič se musí používat dle pokynů výrobce, tedy dle návodu.
V návodu je například uvedeno použití minimálně 1 m od zdi domu nebo stavby nebo překážky. Tedy gril ne na balkon, ne do lodžie a určitě ne ve chvíli, kdy je krytá terasa čtyř stran nebo vnitřní dvorek tvořící součást domu. Pokud bude gril na otevřené terase, tak je možné ho použít.
Je nutno vzít v úvahu i další místní předpisy, např. obecní vyhlášky, místní domovní řády pro bytová družstva apod. Tam lze např. zakázat použití otevřeného ohně, a to jak v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru, tak i trvale.
I při běžném použití spotřebiče je nutno postupovat podle zmiňovaného návodu, tzn. před použitím zkontrolovat těsnost hadic a po použití demontovat láhev ze spotřebiče. Dále platí uvedený zákaz použití v průvanu nebo v dešti.
Rádi byste spojili relax na balkoně s grilováním? Jde to, ale vždy byste měli nejprve zjistit, co na to místní vyhláška, stanovy vašeho domu a sousedé. I když s tím nikdo nebude mít problém, měli byste co nejohleduplnější a vynechat grily na dřevěné uhlí, které hodně kouří. „Největším problémem grilů na dřevěné uhlí není kouř, ale uhlíky, které mohou z grilu vylétnout a zapadnout a později způsobit požár,“ říká kpt. Bc. Václav Dostál, vyšetřovatel příčin požáru HZS Pardubického kraje. Pro balkonové grilování je nejpraktičtější gril na elektřinu.
Nejjednodušší radou, jak zacházet s grilem, je přečíst si návod k obsluze, který si dnes lze opatřit i na internetu a dodržovat jej.
Pokud dojde k požáru plynové nádoby, tak je nejdůležitější zamezit přístupu plynu do zařízení, tzn. pokud to jde, uzavřít lahev. Jinak hodit hořící třeba do sudu, bazénu, rybníku apod. a přivolat hasiče.
Foto: HZS Pardubického kraje a za foto – gril2 děkujeme naší čtenářce Míše Smetákové.
por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí